İmar planı önemi ve imar planı oluşturma sürecleri

İnstagram 1 milyar dolara metaya satıldığında sadece 12 çalışanı vardı.Yüksek miktarda bir maddi duran varlığı bulunmamaktaydı. Ancak asıl değer ihtiva eden maddi olmayan varlıkları bulunmaktadır.Bunlardan bazıları:
Bunlar, kesin finansal ölçütler olmasa da net bir değere sahiptir ve maddi olmayan varlıkların değerlemesi büyük önem arz etmektedir.
Maddi
olmayan varlıklar yalnızca adil satın alma fiyatları açısından önemli
olmakla kalmaz, aynı zamanda diğer maddi olmayan varlıkların
da ufrs kapsamında muhasebesel hesaplamalarda yasal olarak raporlanması gerekmektedir.
Maddi olmayan varlıklar için en yaygın değerleme yöntemlerinin hangileri olduğunu ele alacağız ve değerlemedeki en iyi uygulamalarımızı paylaşacağız.
Burada dikkat edilmesi gereken hususlar:
Maddi olmayan varlık değerlemesi, bir işletmenin maddi olmayan varlıklarının değerini belirleme sürecidir.
Maddi olmayan varlıklar arasında maddi olmayan varlıklar şunlardır
Binalar ve makineler gibi somut varlıklardan farklı olarak, bu varlıklara fiziksel olarak dokunamazsınız. Ancak yine de bir şirketin uzun vadeli başarısı için oldukça önemlidirler.
Bir şirkete şu konularda yardımcı olurlar:
Dünya genelinde maddi olmayan varlıkların değeri 61,9 trilyon ABD dolarıdır .
Girişimlerde bu varlıklar daha da kritik öneme sahip olup, çoğu zaman değerlerinin büyük kısmını oluşturuyor.
Maddi olmayan varlık danışmanlık şirketi EverEdge Global'in CEO'su Paul Adams, "Bir girişimin araştırma ve geliştirme süreçleri yoluyla ürettiği maddi olmayan varlıkların kalitesi, erken aşamadaki işletmelerin içsel olarak yetersiz geçmiş performansı göz önüne alındığında, yatırımcılar için gelecekteki değerin kritik bir göstergesidir" diyor .
Örnek olarak Instagram şirketini veriyor.
Facebook, Instagram'ı satın aldığında şirket 20 aylıktı ve şu özelliklere sahipti:
Sadece somut varlıkları değerlendirdiğimizde Instagram'ın değerinin neredeyse 0 olduğunu, ancak Facebook'un 1 milyar dolar ödediğini görüyoruz.
Çünkü Facebook, Instagram'ı çalışanları veya ofis ekipmanları için değil, maddi olmayan varlıkları için satın aldı:
Örnekten de anlaşılacağı üzere maddi olmayan varlıkların değerlemesi, işletme sahipleri ve girişim kurucularına pek çok fayda sağlayabilir. Maddi olmayan varlıklarınızı değerlendirmek şirketinizin genel değerini artırır ve dolayısıyla yatırımcılar için daha çekici hale gelir. Daha fazla sermaye toplamanıza ve daha iyi birleşme ve satın alma anlaşmaları müzakere etmenize yardımcı olur. Ayrıca büyüme için önemli maddi olmayan varlıkları bulmanıza ve değerlendirmenize yardımcı olur. Örneğin, fikri mülkiyet varlıklarını keşfedebilir ve değerlendirebilir, adil telif oranları belirleyebilir ve uygun lisans anlaşmaları yapılandırabilirsiniz.
Maddi olmayan varlıklar, varlık türüne bağlı olarak farklı şekillerde değerlenebilir.
Genellikle değerlerini belirlemek için birden fazla yöntemin bir arada kullanılması gerekmektedir.
Piyasa Yaklaşımı, maddi olmayan bir varlığın değerinin, daha önce satılan veya lisanslanan benzer varlıklarla karşılaştırılması yoluyla ne kadar olduğunu bulur. Normal koşullar altında bir alıcının benzer bir varlık için ne kadar ödeyeceğini tahmin etmek için piyasa kanıtlarını kullanır. Pazar Yaklaşımı, sıklıkla alınıp satılan maddi olmayan varlıklara sahip şirketler için en iyi şekilde işe yarar. Özellikle teknoloji, ilaç ve eğlence gibi benzer işlemlere ilişkin çok sayıda verinin bulunduğu sektörlerde, ticari markalar, patentler, telif hakları ve diğer fikri mülkiyetler gibi şeylerin değerlendirilmesinde sıklıkla kullanılır. Ancak benzersiz veya oldukça uzmanlaşmış maddi olmayan varlıklar için karşılaştırılabilir işlemleri bulmak zor olabilir.
Formülü şu şekildedir:
Maddi Olmayan Varlığın Değeri = Karşılaştırılabilir Varlığın Fiyatı × Toplam Ayarlama Faktörü
Gelir yaklaşımı varlığın gelecekte ne kadar para kazandırabileceğine bakar. Gelecekteki nakit akışlarının tahmin edilmesi ve bunların bugünkü değerlerine iskonto edilmesi anlamına gelir. Gelir yaklaşımı, maddi olmayan varlıkları doğrudan gelir yaratmaya katkıda bulunan ve bu varlıklardan elde edilecek gelecekteki gelirin makul şekilde tahmin edilebildiği (örneğin ticari markalar veya müşteri ilişkileri) şirketler için en uygunudur.
Telif Ücretinden Kurtulma Yöntemi (RRM), bir şirketin varlığın sahibi olmadığı ve lisansını almak zorunda kaldığı durumda ne kadar telif ücreti ödeyeceğini inceler.
Bu yöntem, varlığa sahip olmanın şirketi bu telif ücretlerini ödemekten kurtaracağını varsayar.
Yani varlığın değeri, kaçınılan telif ödemelerinin bugünkü değerine eşittir.
Telif Ücretinden Muafiyet Yöntemi, lisanslanabilen maddi olmayan varlıklara sahip şirketler için en iyi şekilde çalışır, örneğin:
Bu yöntem lisanslamanın yaygın olduğu teknoloji, ilaç, eğlence ve tüketici ürünleri gibi sektörlerde kullanılır.
Varlıkla ve Varlıksız Yöntemi (WWM), bir maddi olmayan varlığın değerini, bir işletmenin varlıkla olan nakit akışlarını varlıksız nakit akışlarıyla karşılaştırarak tahmin eder. Maddi olmayan varlığın değeri, varlığın sağladığı ekstra nakit akışıdır.
With-and-Without Yöntemi, gelir ve karlılığa katkının açıkça izole edilebildiği varlıkları değerlendirmek için popülerdir . Rekabet etmeme anlaşmalarını değerlendirmek için popüler bir yöntemdir.
Doğru bir maddi olmayan varlıkların değerlendirmesine ulaşmak için profesyoneller birden fazla yöntemi bir araya getirir ve maddi olmayan varlığın benzersiz özellikleri, sektör dinamikleri ve piyasa koşulları gibi birden fazla nitel faktörü göz önünde bulundururlar.
Maddi olmayan varlıkların doğru bir şekilde değerlendirilmesi, genel işletme değerlemesinin doğru bir şekilde yapılması için olmazsa olmazdır, dolayısıyla bu işi uzmanlara bırakmak en doğrusudur.
Cengiz Makine Tesis Degerlemede çıkarlarınızı koruyan ve vergi avantajlarını maksimize eden hassas, uyumlu değerlemeler sağlıyoruz. UFRS muhasebe standartlarına göre şerefiye değer düşüklüğü testi ve maddi olmayan değerlendirme ve genel işletme değerlemeleri hizmetini spk lisanslı makine degerleme uzmanları olarak sunmaktayız.
Maliyet yaklaşımı, maddi olmayan bir varlığı tekrar üretmenin veya satın almanın ne kadara mal olacağını hesaplar. Maliyet yaklaşımı, maddi olmayan varlık değerlemesinde genellikle kullanılmaz çünkü çoğu zaman birçok maddi olmayan varlıkla ilişkili piyasa değerini veya gelecekteki ekonomik faydaları yansıtmada başarısız olur. Varlığın değerinin, benzerini yaratmanın veya elde etmenin maliyetine eşit olduğu varsayılır.
Maliyet Yaklaşımı, kendi yazılımlarına sahip teknoloji şirketleri veya yeniden yaratılabilen markalara sahip şirketler gibi varlıkları net bir maliyete sahip olan şirketler için en iyi şekilde çalışır. Bu yöntem, varlığın doğrudan para kazandırmaması veya yeterli satış verisi veya gelir bilgisi olmadığı için diğer yöntemlerin kullanılamaması durumunda kullanılır.
Maddi Olmayan Varlığın Değeri = Yeniden Üretim veya Değiştirme Maliyeti − Eskime
Nerede:
Yeniden Üretim veya Değiştirme Maliyeti: Maddi olmayan varlığı benzer bir varlıkla yeniden üretmenin veya değiştirmenin maliyeti. Buna şunlar dahildir:
Doğrudan Maliyetler: Varlığın yaratılmasıyla doğrudan ilgili maliyetler (örneğin geliştirme maliyetleri, malzemeler, işçilik).
Dolaylı Maliyetler: Varlığın yaratılmasıyla ilişkili genel giderler veya idari maliyetler.
Fırsat Maliyetleri: Varlığın yaratılmasına kaynak yatırmayı seçerek kaybedilen faydalar.
Eskime: Aşağıdaki gibi faktörlerden kaynaklanan değer kayıplarına ilişkin düzeltmeler:
İşlevsel Eskime: Varlık zamanla daha az kullanışlı veya daha az verimli hale gelir.
Ekonomik Eskime: Varlığın değerini düşüren piyasa değişiklikleri veya yeni yasalar gibi dış faktörler.
Teknolojik Eskime: Yeni teknoloji, varlığı daha az kullanışlı veya modası geçmiş hale getirir.
En iyi şirketler, performansı düşük olan şirketlere göre maddi olmayan varlıklara çok daha fazla harcama yapıyor.
Yapılan son bir araştırma, ekonomik büyümede ilk yüzde 25'te yer alan en hızlı büyüyen şirketlerin, en alttaki yüzde 50'lik dilimdeki şirketlere kıyasla maddi olmayan varlıklara 2,6 kat daha fazla yatırım yaptığını ortaya koydu.
Dolayısıyla şirketlerin gelecekte maddi olmayan varlıklara daha fazla yatırım yapmaya devam edeceğini bekleyebiliriz.
Veri ve yazılımlar daha da önemli hale geldikçe, şirketlerin bu varlıkları çevrimiçi tehditlerden korumak için güçlü siber güvenlik ve veri gizliliğine daha fazla yatırım yapması gerekecektir.Dijital varlıkların yönetimi, özellikle veri merkezlerinde çok fazla enerji tüketiyor.
Şirketler daha fazla bulut bilişim ve büyük veri kullandıkça enerji tüketimleri artıyor. Veri merkezlerinin sunucular ve soğutma sistemleri için sürekli güce ihtiyacı var.
Çevresel, sosyal ve yönetişim faktörlerine giderek daha fazla odaklanılması, şirketlerin maddi olmayan varlıklarını yönetme ve bunlar hakkında konuşma biçimlerini etkiliyor; sürdürülebilirlik ve etik uygulamalara daha fazla vurgu yapılıyor.
Yapay zeka ve makine öğrenimi gibi teknolojideki hızlı gelişmeler, maddi olmayan varlıkların yaratılmasını ve yönetilmesini daha erişilebilir hale getiriyor.
Bu yeni teknolojileri kullanan şirketler, değer yaratmanın yeni yollarını bulabilir, varlık yönetimlerini kolaylaştırabilir ve verilerle karar alma süreçlerini iyileştirebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder